Bulvár

Romantika az ágyban

Mire vágyik leginkább egy no? Gyengédségre, simogatásra, egy kis romantikára. Különösen a hálószobában… Ha az ágyat nem is cserélhetjük ki, puha textilekkel, meleg fényekkel, virágos függönyökkel megteremthetjük az áhított hangulatot.

Ritkán gondoljuk át, hogy a hálószoba az a hely, ahol életünk jelentos részében tartózkodunk. Igaz, ennek az idonek a nagyobbik felét (jó esetben) édesdeden átalusszuk. De azok az órák sem elhanyagolhatók, amelyeket elalvás elott olvasgatással, zenehallgatással, édes semmittevéssel vagy valami más kellemes dologgal töltünk.
Ami minden hálószobában a legfontosabb: a kényelmes ágy. Mostanában egyre divatosabb nagyanyáink rézgombos vaságya, valódi matracokkal, békebeli méretekben. Jó érzéseinket fokozza egy szép új ágynemu: angolszegélyes vagy madeirahímzéses párnával, esetleg izgalmas, fényes szaténanyagból.

A meghitt hangulatot meleg színekkel érhetjük el: az ágytakaróhoz, a tapétához, a függönyhöz, a díszpárnákhoz földszíneket, bézst, terrakottát, narancssárgát válasszunk. A világításnak is az ábrándos fészekhangulathoz kell alkalmazkodnia: jó megoldás például egy sárgásfényu pergamenernyos asztali lámpa az éjjeliszekrényen.

Kettesben a baldachin alatt
Gyerekkorunkban a királykisasszony hálószobáját képzeltük ilyennek: Csipkerózsika és Rómeó Júliája is ilyen nyoszolyán pihent. Nos, ha valaki felnotten is ilyesmire vágyik, nem olyan nagy ördöngösség megvalósítani. Fémágyat, rézágyat áruházakban, szaküzletekben és az Ecserin is kaphatunk, ha szerencsénk van, akár baldachinnal együtt is. Ha mégsem, a baldachin keretét egy ügyes mesterrel elkészíttethetjük, a függönyt pedig magunk is megvarrhatjuk. A képen szereplo ágy alapfüggönyéhez nyersszínu pamutvásznat vásároljunk, varrjunk rá gombokkal ellátott füleket, ezekbe bújtassuk a csovázat. Ehhez a baldachinhoz még egy szúnyogháló is tartozik: ezt ritka szövésu pamutgézbol varrjuk meg.
A baldachin anyagszükséglete:
1,20 széles pamutvászonból: 20 m (2,3 m magasságú baldachin esetén)
1,20 széles pamutgézbol 20 m
Varrás elott az anyagokat avassuk be (forró vízben hagyjuk kihulni), mert a pamutanyagok 20 százalékot is összemennek mosás esetén).

Kék álmok
A fakeretes ágy a vastag matraccal kényelmes pihenést ígér. Figyeljék meg, milyen bátran keverik a mintákat, virágost kockással, csíkost a levelessel. A lényeg csak az, hogy színben és anyagban harmonizáljanak egymással. Az egységes hangulathoz hozzátartoznak az egyik díszpárna anyagával megegyezo rózsás függönyök, amelyeket szalagokkal rögzítettek a fémrúd-karnishoz. A kedves kis körasztalka szolgál éjjeliszekrényül, s természetesen nem hiányozhat róla egy kellemes, melegfényu hangulatlámpa sem. Ez a háló egyszemélyes, ráadásul egy úrnak készült. A férfiak pedig nem rajonganak az ágyazásért: ezért praktikus darab egy szép ágytakaró, amivel ez a fáradságos muvelet megtakarítható.

stat