Gazdaság

Téma: gazdaság

Hogyan vásárolhatok online megyei matricát?

Idén január elsejétől kezdve alaposan megváltozott a gépkocsival közlekedők élete: a 2015. évi díjrendelet értelmében új fizetős útszakaszokat állapított meg a törvényhozás, és a hagyományos matricák mellett megjelentek az úgynevezett megyei matricák is.

A megyei matrica az adott megye közigazgatási határain belül érvényes (azon túl legfeljebb a megyét követő első csomópontig), vagyis a különbséget közte és a hagyományos (országos) között maga a felhasználási terület jelenti... Hol kell fizetni? Hogy kell fizetni? Az addig díjköteles autópályák mellett fizetős lett többek között az M0-s néhány szakasza, az M4-es, az M8-as, az M9-es, valamint az M60-as. A felsorolás azonban még nem érhet véget, hiszen a lista hosszú.

A díjköteles úthálózatokról erre hivatott részletes térképeknek a segítségével lehet tájékozódni, és indulás előtt javasoljuk is az ezt az ismerkedést, hiszen ezzel egy sor későbbi kellemetlenségtől megkímélhetjük magunkat. A díjköteles szakaszokra történő illetéktelen behajtás után ugyanis pótdíjat kell fizetnie a gépjármű tulajdonosának, amivel értelemszerűen rosszabbul járunk. Ezt a pótdíjat a hagyományos mellett a megyei matricák behajtás előtt történő megvásárlásával előzhetjük meg. A matricák ugyanúgy beszerezhetők a benzinkutakon, viszont sokkal kényelmesebb és gyorsabb az online módszer, amihez mi most segítséget is nyújtunk.

Bővebben...

Francis Fukuyama: Bizalom

A Bizalom című könyv arra tesz kísérletet, hogy bebizonyítsa: rövid távon nem létezhet egyedüli, üdvözítő gazdaságpolitika és társadalompolitika. Francis Fukuyama - Paul Kennedyhez hasonlóan - korábbi munkái is meglehetősen provokatívak és vihart kavaróak, hiszen A történelem vége és az utolsó ember című művében nem kevesebbet állított, hogy a liberális kapitalizmus az emberi történelem utolsó állomása.

Fukuyama a "történelem utáni" időkről, azaz a jelenünkről és a közeli jövőnkről ír átfogó elemzést a Bizalomban, mert úgy látja, hogy a liberalizmus mindent elsöprő győzelme egyre inkább nyilvánvalóbb, ha nem is győzött. Ennek némiképp ellentmond az a megállapítása, hogy a neoliberális gazdaságpolitika nem tud mit kezdeni olyan fogalmakkal, hogy család, erkölcs, vallás, holott ezek a tényezők meghatározó jelentőségűek. Ezért a gazdaságpolitikusoknak is megkerülhetetlenek ezek a "hagyományos" értékek, szemben a kizárólag a racionalitásokkal és érdekekkel számoló neoliberalizmus.

Bővebben...

Személyi sérülés baleseti kártérítése

Évente körülbelül 16 ezer személyi sérüléssel járó közúti baleset történik. Ebből olyan ötezer körüli esetben súlyos sérüléses baleset, melyek vétlen elszenvedőinél a baleseti kártérítésnek szinte automatikusnak kellene lennie. A valóságban azonban természetesen nem jár a baleseti kártérítés, ha azt a sérült nem kéri. Pedig kártérítés jár a vagyoni károkért, így például az elszakadt ruházatért, összetört mobiltelefonért, de e körben például azért is, ha emiatt elkésünk egy fontos megbeszélésről, és ez bizonyítottan anyagi kárt okoz nekünk.

Szintén megtéríti a biztosító a kiesett munkabérünket és minden kórházi vagy gyógyszeres költségünket. Gyakorlatilag bármekkorára rúgnak is a kiadásaink a baleset miatt, azt ki kell fizetni nekünk. Ehhez viszont kérnünk kell, és persze bizonyítanunk ezeket az anyagi kiadásokat.

 

Bővebben...

stat