Gazdaság

Téma: gazdaság

Hogyan vásárolhatok online megyei matricát?

Idén január elsejétől kezdve alaposan megváltozott a gépkocsival közlekedők élete: a 2015. évi díjrendelet értelmében új fizetős útszakaszokat állapított meg a törvényhozás, és a hagyományos matricák mellett megjelentek az úgynevezett megyei matricák is.

A megyei matrica az adott megye közigazgatási határain belül érvényes (azon túl legfeljebb a megyét követő első csomópontig), vagyis a különbséget közte és a hagyományos (országos) között maga a felhasználási terület jelenti... Hol kell fizetni? Hogy kell fizetni? Az addig díjköteles autópályák mellett fizetős lett többek között az M0-s néhány szakasza, az M4-es, az M8-as, az M9-es, valamint az M60-as. A felsorolás azonban még nem érhet véget, hiszen a lista hosszú.

A díjköteles úthálózatokról erre hivatott részletes térképeknek a segítségével lehet tájékozódni, és indulás előtt javasoljuk is az ezt az ismerkedést, hiszen ezzel egy sor későbbi kellemetlenségtől megkímélhetjük magunkat. A díjköteles szakaszokra történő illetéktelen behajtás után ugyanis pótdíjat kell fizetnie a gépjármű tulajdonosának, amivel értelemszerűen rosszabbul járunk. Ezt a pótdíjat a hagyományos mellett a megyei matricák behajtás előtt történő megvásárlásával előzhetjük meg. A matricák ugyanúgy beszerezhetők a benzinkutakon, viszont sokkal kényelmesebb és gyorsabb az online módszer, amihez mi most segítséget is nyújtunk.

 

A megyei matricákat interneten az e-autopalyamatrica.hu weboldalon vásárolhatjuk meg. Itt az éves megyei matrica mellett a 10 napos, a havi és az éves országos matricákat is megvehetjük. A vásárlás folyamata rettentően egyszerű, ahhoz csupán ki kell választanunk a megfelelő gépjárműre vonatkozó matricát, ami  kattintással azonnal a kosarunkba kerül. Érdemes még ez előtt megejteni a regisztrációt, hiszen a fizetés csak érvényes felhasználói fiókkal lehetséges. Az éves megyei matrica kosárba kerülése után be kell írnunk a gépjármű rendszámát, valamint ki kell választanunk azt a megyét, aminek területére szeretnénk érvényes matricát. Az érvényesség kezdete az aznapi dátum. A megyei matricáért bankkártyával és átutalással is fizethetünk, a vásárlás után pedig figyeljünk arra, hogy megkaptuk-e a visszaigazoló levelet.

stat