Kultúra

Télen is aktívan

Jó idoben, napsütésben aktívabbak vagyunk, mint ködös, párás téli napokon. Decembertől február végéig hajlamosabbak vagyunk begubózni, nem észrevenni azt a temérdek érdekességet, amit a téli hónapok kínálnak. Pedig kár lenne nem élni a szezon sajátos lehetőségeivel! Összeállításunkban téli programötleteket gyűjtöttünk össze.

Bővebben...

I’m Not There – Bob Dylan életei

Az életrajzi film műfaja egyfajta "szent tehénnek" tekinthető mind a készítők, mind a nézők szempontjából. Mint minden olyan filmes zsánerre, amelynek valósághoz való viszonya közvetlenebb, az életrajzi filmre is némiképp szigorúbb szabályok vonatkoznak, mint a társaira. A tartalmi kötöttség ugyanis az esetek döntő többségében formai kötöttséget is von maga után, ritkábban lehetünk tanúi szokatlan filmnyelvi és dramaturgiai fogásoknak, illetve újításoknak. Ez sokszorosan igaz a többé-kevésbé kortárs személyek életét feldolgozó alkotásokra, mert a "történelmi" személyeknél ez a kötöttség némiképp lazább, ez pedig nagyobb alkotói szabadságot enged meg, gondoljunk csak Milos Forman Mozart életét sajátos módon feldolgozó Amadeusára (1984), vagy a Rimbaud és Verlaine viszonyát boncolgató Teljes napfogyatkozásra (1995). Afféle elvont játszadozásra és komédiázásra pedig, mint amelynek az 1978-as Picasso kalandjaiban lehettünk tanúi, életrajzi filmben csak nagy ritkán akad példa.

Bővebben...

Elni kell!

Paulo Coelho a világ egyik legnépszerűbb írója, Rio de Janeiróban született, ma is ott él. 1970-ben világkörüli útra vállalkozott, ami pályafutásának kezdetét is jelentette, s amely életszemléletének kialakulásában is nagy szerepet játszott.

Első regénye 1988-ban jelent meg Az alkimista címmel, amely egy csapásra nemzetközi hírnevet hozott a szerzőnek. Emberi sorsok, misztikum, érzelem, némi transzcendencia – így lehetne összefoglalni Coelho műveinek kulcsszavait.

 

Bővebben...

Havas szilveszter

Ha azt szeretné, hogy a szilveszter ebben az évben olyan legyen, mint amilyenre emlékszik, és amit a nosztalgikus képeslapokon is látható, hóval, faggyal, meleg fényekkel, akkor még messze sem kell utazni: foglaljon szállást Ausztriában. Ha az Alpokban fekvő Kitzbühelben pihen néhány napot, egy tündérmese résztvevőjének érezheti magát. A IX. századi városka olyan sztárokat vonzott már eddig is, mint Coco Chanel vagy Kirk Douglas. Meglehet, hogy az idén másik sztárral is találkozhatna ott.

Bővebben...

Jézus titkai a festményekben?

A Da Vinci-kód című könyv írója kényes témához nyúlt: regénye arra a feltételezésre épül, amely szerint Jézusnak volt felesége, sőt, gyermeke is. A sztori szerint ezt a titkot a Szent Grállal együtt a templomos lovagok őrizték.

Párizsban ezrek róják a várost és keresik a rózsavonalat. Dan Brown megzavarta az olvasóit, többek között állítja, hogy Leonardo Az utolsó vacsora című híres festményén a Jézus mellett ülő alak valójában egy nő. Nos, ha megvizsgáljuk a képet, valóban lehet a dologban valami. Brown furcsa szimbólumokra, rejtett értelmű jelekre mutat rá, amelyek a festő munkáiban valóban mind föllelhetők, csak épp eddig senki nem foglalkozott a jelentésükkel. Nos, ő ezt megteszi – igaz, kissé önkényesen és a saját szájíze szerint, no de senki sem állítja, hogy dokumentumértékű munkáról lenne szó. Az író maga is többször felhívta rá a figyelmet, hogy regénye fikció.

Bővebben...

stat