Kultúra

Elni kell!

Paulo Coelho a világ egyik legnépszerűbb írója, Rio de Janeiróban született, ma is ott él. 1970-ben világkörüli útra vállalkozott, ami pályafutásának kezdetét is jelentette, s amely életszemléletének kialakulásában is nagy szerepet játszott.

Első regénye 1988-ban jelent meg Az alkimista címmel, amely egy csapásra nemzetközi hírnevet hozott a szerzőnek. Emberi sorsok, misztikum, érzelem, némi transzcendencia – így lehetne összefoglalni Coelho műveinek kulcsszavait.

 

Legutóbbi könyvének – amely Veronika meg akar halnicímmel jelent meg – hősnője egy huszonnégy éves lány, akinek látszólag mindene megvan: csinos, jóképű barátok veszik körül, nagyszerű állása, szerető családja van. Valami megmagyarázhatatlan azonban hiányzik az életéből. Ezért egy reggel úgy dönt, az lesz a legjobb, ha meghal. Altatót szerez és azzal hunyja le a szemét, hogy, az örök álom a végső megoldás.

 

Ő döbben meg aztán a legjobban, amikor egy helyi idegklinikán tér magához, ahol az orvos közli vele: ha nem is azonnal, de mégis elérte a célját, ugyanis a gyógyszer a szívét károsította, csupán napjai vannak hátra.

A regény Veronika intenzív osztályon töltött tíz napjáról szól, ahol a lány maga is meglepetéssel tapasztalja, milyen érdeklődéssel fordul a klinika és betegtársai felé. Olyan vonásokat fedez fel magában, amelyektől korábban tudatosan távol tartotta magát, és rájön: most az utolsó pillanatokban is jobban vágyik élni, mint eddig bármikor.
Vajon megváltozhat-e a látszólag megváltozhatatlan, vajon létezik-e kiút a halálból?

A szívből jövő, mély érzés és a jó szándék az élet szebbé tételén kívül bizony még ebben is segíthet…

stat