Kultúra

Havas szilveszter

Ha azt szeretné, hogy a szilveszter ebben az évben olyan legyen, mint amilyenre emlékszik, és amit a nosztalgikus képeslapokon is látható, hóval, faggyal, meleg fényekkel, akkor még messze sem kell utazni: foglaljon szállást Ausztriában. Ha az Alpokban fekvő Kitzbühelben pihen néhány napot, egy tündérmese résztvevőjének érezheti magát. A IX. századi városka olyan sztárokat vonzott már eddig is, mint Coco Chanel vagy Kirk Douglas. Meglehet, hogy az idén másik sztárral is találkozhatna ott.

Ha az óra éjfélt üt, romantikus hangulat lesz úrrá a településen. A szállodák és az éttermek mind gálavacsorát tartanak, és egymást érik a csilingelő lovas szánok a középkori házak övezte havas, macskaköves, régi lámpákkal megvilágított utcákon. Az igazi látványosság azonban mégsem ez, hanem a Rote Teufel (Vörös Ördög) síiskola tanítványainak a bemutatója.

A nézők forralt bort kortyolgatva és népdalokat énekelve figyelik, ahogyan az Alpok egyik legszebb, zenei aláfestéssel megkoreografált tűzijátéka mellett felejthetetlen fáklyabemutatóval köszöntik az új évet a pályákon.

Ha van kedve kicsit messzebb megszállni, utazzon el Izlandra. A szilveszteri mulatság célja itt az, hogy világosabbá tegyék az év legsötétebb napját. December 31-én a nap mindössze négy órát süt, és még délután négy előtt lenyugszik. Az ünneplés korán, reggel 6-kor kezdődik a Reykjavik katedrálisnál. A helyiek megosztják az ételüket a családjukkal és a barátaikkal, mielőtt elindulnának kifelé a szomszédban zajló tűzijátékra.

A városban sétálgató turisták gyakran belebotlanak efféle kisebb összejövetelekbe, ahol az emberek iszogatnak, népdalokat énekelnek, és ahol még törpékkel és koboldokkal is lehet találkozni. Lehet, hogy ez meghittnek vagy nyugodtnak tűnik, de ne becsülje alá az izlandi szilvesztereket: a téli szünetben mindenféle korlátozás nélkül lehet tűzijátékot vásárolni. Az izlandi piromániások általában sokat hozzátesznek az állami szilveszteri tűzijátékhoz, sőt időnként még az Északi fény is besegít.

stat