Kultúra

Télen is aktívan

Jó idoben, napsütésben aktívabbak vagyunk, mint ködös, párás téli napokon. Decembertől február végéig hajlamosabbak vagyunk begubózni, nem észrevenni azt a temérdek érdekességet, amit a téli hónapok kínálnak. Pedig kár lenne nem élni a szezon sajátos lehetőségeivel! Összeállításunkban téli programötleteket gyűjtöttünk össze.

Wellness télen is

A télen kevésbé ellenálló emberi szervezet a hűvös időben még több figyelmet igényel, mint általában. Figyeljen egészségére és téli szabadsága alatt se feledkezzen meg mindazon előnyökrol, amelyeket egy wellness-program nyújt! A Danubius Group magyarországi, marienbadi (Csehország) és pöstyéni (Szlovákia) szállodáiban gyógy- és élményfürdők, szépségfarmok, egészséges életmód-programok, masszázs, fitness-termek és a wellness követelményeinek megfelelő éttermi kínálat várja. Testi-lelki felüdülésének záloga a nyugodt és aktív pihenés, a stresszmentes életmód, az egészséges táplálkozás, a szervezet belső egyensúlyának megteremtése. Gyógyászat, wellness és szépségápolás egy helyen, a Danubiusnál!

Fürdés a szabadban

Magyarország legismertebb gyógyfürdőhelye, a Balatontól 6 km-re található Hévízi tó Európa legnagyobb termálvizű tava. A 33-35 C fokos gyógyvíz a mozgásszervi és reumás betegségekre, valamint az izületi bántalmakra kínál enyhülést. A radioaktív termáltó különleges növényvilággal is rendelkezik: legismertebb és legszebb "virága" a tavirózsa. Próbálja ki a szabadban való fürdőzést télen, amikor a hőmérő higanyszála a 0C fok alá süllyed és hó borítja a tájat! A Hévízi tó vize még ilyenkor is 26-28 C fokos.

Pengeélen a Városligetben

Nyáron a csónakázók és a madarak, télen - egészen márciusig - a korcsolyázók veszik birtokukba a budapesti Városliget szélén található tavat. Fenséges környezetben, a Hosök tere történelmi szoboralakjainak árnyától kísérve, közvetlenül a Vajdahunyadvár falai alatt korcsolyázhat. A jégpálya koncertek színhelyéül is szolgál, sötétedés után pedig akár korcsolyacipő nélkül, a hídról letekintve is megér egy látogatást. Ilyenkor a legszebb a környék, amelyet a mesterien megvilágított Vajdahunyadvár ural.

Zene, zene

Koncert- és hangversenyszezon, az operaévad közepe, szilveszteri mulatságok és gálakoncertek - télen is a zene városa Budapest. A kulturális fovároshoz illő programkínálatban minden műfaj és stílus képviselteti magát. Vesse bele magát a zenei életbe, és ha teheti, egy előadás keretében is látogassa meg az Operaházat, amely esti fényben, teljes pompában tárul majd a szeme elé. A Zeneakadémia páratlan akusztikájú nagytermében pedig meglátja, nem hisz majd a fülének!

A téli konyha

Nem mondhatja, hogy ismeri a magyar konyhát, ha nem kóstolta még a beiglit! A német eredetű szó sütőben sütött, mákos vagy diós tekercset takar. Kihagyhatatlan magyaros karácsonyi sütemény, amely annyiféle ízváltozatban létezik, ahány helyen készítik.
Ugyancsak téli étel a kolbász-szerű, ám attól összetételében különböző hurka, amely főtt krumplival és dinsztelt káposztával a legfinomabb. Ha disznóvágáskor kóstolja, az autentikus falusi disznótor különleges hangulatát sem felejti el egyhamar.

Barangolás lóháton és lovas szánon

A lovaglás olyan szenvedély, amelynek a téli időszakban is hódolhat. Akárhol lakik is Magyarországon, nem kell messzire mennie a lovas programokért. Az ország megszámlálhatatlan lovasklubjában és lovasiskolájában sajátíthatja el a lovas élet alapismereteit, illetve tudásától függően egyedül vagy csoportosan, kísérővel barangolhat erdőn-mezőn, sőt, a vadászlovaglást is kipróbálhatja. A hatalmas sörényű, robosztus magyar lovakkal kocsikázni indulhat, de télen az erdei lovasszán-túrát se hagyja ki. A kecses és elegáns Shagya Arab lófajta a gyógyászati célú lovagláshoz (therapeutical riding) nyújt segítséget.

stat