Politika

Zöldek Pártja: megújuló energiaforrásokkal a fenntartható fejlődésért

A jelenlegi energiapolitikai rendszer hibája, hogy kevesek anyagi érdekeit a többség, illetve a környezeti érdekek elé helyezi. A hagyományos energiahordozók, mint a kőolaj és a földgáz felhasználása hosszú távon nem tartható, hiszen egyrészt az ásványkincsek tartaléka véges, másrészt pedig mind ezek felszínre hozása, mind felhasználása jelentős környezeti terhelést jelent. Ám amíg a vagyonos réteg anyagi érdekei fűződnek a hagyományos energiahordozók alkalmazásához, érdemi változás nem várható: a különböző környezetvédelmi törekvések csak tűzoltás jelleggel működhetnek, hiszen a valódi változáshoz a gazdaság szerkezetét kellene megváltoztatni.

Zöldek Pártja meglátása szerint a komoly környezeti terhelést jelentő iparágakat folyamatosan fel kell számolni, és a hangsúlyt a környezetkímélő, megújuló energiaforrásokra, mint a szél- vagy a napenergiára helyezni. Ezeket az energiaforrásokat az iparban, illetve a háztartásokban is fel lehet használni.

Passzívházak építésével a háztartások energiaköltsége jelentősen csökken; vagy akár nulla is lehet. Ezek a természetes energiaforrások kiaknázhatatlanok; a nap- vagy a szél energiájának felhasználása nem terheli a környezetet, és káros melléktermékekkel sem kell számolni, hiszen nem szabadulnak fel az üvegházhatást növelő gázok. A Zöldek Pártja úgy látja, civil szervezetként nem érhet el valódi változást ez ügyben, ezért döntött úgy, hogy – bár aktivistáik mindeddig igyekeztek tartózkodni a pártpolitikától – politikai formációként próbálkozik, hogy megvalósíthassa a fenti törekvéseket.

stat